Naha anjeun kantos héran naon éta infinito? Dinten ieu anjeun bakal ngagaduhan kasempetan pikeun ngasongkeun sagala rupa anu aya hubunganana sareng topik anu pikaresepeun ieu anu ngagaduhan seueur jalma dina sirahna, tong sono.

infinito

Infinito

Mangrupikeun istilah pikeun nunjukkeun yén teu aya tungtungna, teu aya watesna, aya kalanggengan sareng seueur hal aya di alam semesta dugi ka wates Gusti. Kanggo seueur anu infinito éta ngan ukur ideu pikeun milari ngahartikeun sababaraha hal anu panjang pisan. Ogé pikeun ngajelaskeun hal anu henteu tungtungna; Istilah ieu parantos dianggo pikeun ngahartikeun sadayana anu aya hubunganana sareng kalanggengan, anu langgeng, anu teu aya tungtungna, atanapi naon anu ngalangkungan anu paling jauh.

Dina sagala rupa daérah sains ditetepkeun salaku rujukan kana hal atanapi jumlah anu teu aya watesna atanapi tungtung. Sabalikna pisan tina wates sareng dina matématika éta bertentangan sareng istilah anu kawates, terbatas; dieusian ku Lambang tanpa wates dimana garis sirkular némbongan tanpa titik-titik anu silih sambung (∞).

Lambangna

Patali sareng simbol urang tiasa nyarios yén éta aya hubunganana sareng kanyataan yén éta tiasa dihartikeun upami éta ngagaduhan awal atanapi akhir, éta henteu ditangtoskeun dimana dimimitian sareng kumaha ngamimitianna, ogé dimana dimimitian; nyatana nyaéta dinten ayeuna éta dihartikeun dina seueur disiplin sareng diidentifikasi salaku bohong dalapan.

Di sagala rupa daérah

Salah sahiji élmu anu paling sering nganggo istilah éta nyaéta matématika, anu dibarengan ku élmu komputer, astronomi, fisika sareng sagala rupa disiplin ilmu, parantos masihan nami anu sami pisan. Dina bidang kaagamaan anjeunna dibandingkeun sareng Allah sareng ketuhanan abadi, anu teu ngagaduhan rohangan atanapi waktos; tapi hayu urang tingali kumaha sababaraha daérah ngahartikeunana.

(X + XNUMX)

Hal ieu dipaké pikeun ngahartikeun sababaraha operasi anu henteu aya watesna, tiori set ngahartikeunana sareng nilai-nilai anu turun tina langkung alit sareng langkung henteu wates. Ogé dianggo pikeun nomer réntétan, anu ngajaga katertiban dina kerucut; Kitu ogé, jumlah takterhingga dijentrekeun dina nomer numerik kahiji sareng nomer kardinal tanpa wates.

Dina sajarah

Simbol takterhingga mimiti diadopsi nalika matématikawan Inggris John Wallis ngempelkeunana dina salah sahiji karya ilmiah na. Simbol ieu tiasa dititénan salaku notasi matématika dina buku Arithmetic Infinitorum taun 1656; engké éta dikedalkeun dina bentuk grafis sareng sakumaha urang terang ayeuna salaku lemniscate (Gambar sareng inohong horisontal 8) dina édisi 1894, dina karya matematika élmuwan Swiss Jacob Bernoulli. (1655-1705).

Nanging, aya kamungkinan kapercayaan, dimana simbolna sumping tina tanda-tanda anu dianggo dina prosés alkimia, ogé dina sababaraha référénsi agama ti abad ka 17. Di dinya simbol takterhingga nunjukkeun tatu oray dina bentuk 8 disebut uroboros.

Téori anu sanés nyobian pikeun ngaitkeun simbol teu aya wates sareng kaayaan gaib sareng gaib. Kitu kasus fenomena iklim anu disebut Analema dimana sosok takterhingga muncul di langit tanpa aya jinis panjelasan; jalma atribut ka béda-tambahan indrawi jeung kaayaan gaib.

Téori anu paling anyar ngeunaan fiksi ilmiah sareng pilem, anu ngahubungkeun panyipta superhero Avenger sareng nunjukkeun anu kuat gauntlet tanpa wates, anu dipimpin ku saurang lalaki anu kuat sareng jahat anu namina Tanos, anu ngusahakeun nguasaan dunya: kanyataanna seueur jalma mikir yén susunan ieu kuring leres-leres aya, anu nyiptakeun fiksi sareng palsu anu hébat dina pernyataan.

Informatika

Dina bidang téknologi ieu, angka atanapi simbol takterhingga aya hubunganana sareng sababaraha bahasa pamrograman. Ieu ngamungkinkeun masihan nilai khusus sareng nyebatna tanpa wates; nilaina sapertos kitu dicandak tina hasilna, saatos ngalakukeun sababaraha operasi matematik anu henteu mendasar atanapi teu tiasa direalisasikeun (istilah anu ngan ukur dipikaharti ku programer).

Nanging, nalika urang naros ka salah sahijina, aranjeunna ngajelaskeun: Éta mangrupikeun operasi anu rumit, mungkin kanggo méréskeun tapi anu kedah dilakukeun ku ahli program; ku sabab éta ngan ukur dikembangkeun dina komputer, aranjeunna ogé nyatakeun yén upami éta dilakukeun dina basa anu langkung saderhana, hasilna ngalaksanakeun kasalahan.

Métaforis

Daérah patalina méntal spiritual ieu ngahartikeun salaku "Anu henteu aya watesna", nyaéta masihan sipat sareng fakultas. Éta henteu ngaku larangan, éta leres-leres teu aya saratna sareng teu ditangtoskeun, janten upami dibatesan éta moal nampi watesan nanaon.

Métaforis nyatakeun yén pikeun nempatkeun wates dina takterhingga nyaéta nolak kabeneran alam semesta; mungkir kurungan sadayana. Ku cara kieu negasi wates nyaéta negation negation pisan; istilah sanésna, negasi sadaya wates sami sareng kanyataan tina panegasan total sareng mutlak; aranjeunna ogé nganggap yén naon anu teu aya watesna tiasa ditolak maka ku sabab éta naon waé anu aya diluarna, maka henteu aya.

Konsép ieu anu teu aya watesna dikedalkeun ku métaforis, kurang leuwih ngandung kritéria anu lengkep ngeunaan konsep-konsep anu diwakilan ieu; pikeun aranjeunna éta sanés ngan ukur simbol tapi hal anu aya sareng ogé, aranjeunna henteu nolak ayana kusabab teu ngagaduhan wates.

Filsafat

Numutkeun ka Aristoteles konsép terhingga nolak ayana total anu teu aya watesna. Ku cara kieu nalika nyarios wates dugi ka teu aya watesna Dina pamikiran Aristotelian, éta ngarujuk kana awak anu teu aya watesna anu bertentangan sareng ayana kawatesanan; Nanging, arus filosofis séjén ngajukeun yén Anu Teu Terbatas dina kakuatan mangrupikeun angka anu tiasa teras-teras nambihan angka sanés tanpa ngahontal wates anu ekstrim.

Filsuf percaya yén takterhingga mangrupikeun ciptaan manusa, sareng utamina nalika angka mimiti némbongan, éksponénsial nguatkeun nilai jumlah anu teu aya watesna, sareng langkung seueur alesan anu dipilari sareng dimana inohong tiasa didapet, éta bakal terus tumuh sareng nambahan. ; pikeun anu teu aya jinis tujuan atanapi résolusi.

Upami anjeun resep kana tulisan ieu, kami ngajak anjeun maca anu salajengna, dimana ogé aya aspek anu dipikaresep  Angka alami: naon éta? fitur, sareng seueur deui