Si ishte fëmijëria e Jezusit?. Të gjithë e dimë mesazhin e Jezusit, si jetoi dhe mbi të gjitha si vdiq. Jeta e personazhit më të rëndësishëm në histori është objekt studimi dhe analize nga profesorë, historianë, teologë dhe besimtarë nga e gjithë bota. botaMe Sidoqoftë, informacioni i vetëm që kemi për jetën e tij mund të gjendet në ungjijtë, të cilat janë fokusuar kryesisht në tre vitet e fundit të jetës, duke lënë në plan të dytë gjithë fëmijërinë.

Ne duhet të kemi parasysh se qëllimi i Ungjijve nuk është të bëjë një biografi shteruese të personazhit, por përqëndrohet në mesazhin Ai donte të përcillte nrs Prandaj, Bibla thotë pak për fëmijërinë e tij sepse nuk është e rëndësishme.

Megjithatë, ungjilltarët na lanë disa të dhëna që na lejojnë të rindërtojmë pjesërisht se si ishte fëmijëria e Jezusit, ku ka lindur dhe çfarë lloj edukimi kishte.

Si ishte fëmijëria e Jezusit

Si ishte fëmijëria e Jezusit

Si ishte fëmijëria e Jezusit?

Lindja dhe vitet e para

Jezu lindi në Betlehem të JudesëMe Me sa duket në vitin zero. Ka mospërputhje në lidhje me vitin e saktë të lindjes së tij, megjithatë, ne mund ta gjejmë lindjen e tij në vitet e fundit të mbretërimit të Herodi.

L prindërit e Jezusit, Maria dhe José, Ata jetonin në Nazaret, por duhej të shkonin në Betlehem për të respektuar dekretin e mbretit Cezar Augustus, i cili dekretoi një regjistrim që detyroi secilin person të regjistrohej në qytetin e tyre të origjinës.

Në ato vite, sundoi një Mbret i quajtur Herod i Madh. Sipas Ungjijve, kur pa se si e tallnin të mençurit nga Lindja, ai dekretoi një dënim me vdekje për të gjithë fëmijët nën dy vjeç që banonin në Jude, kështu që Jezusi dhe prindërit e tij duhej të iknin në Egjipt. Megjithatë, trans vdekja nga Herodi, familja u kthye në NazaretMe Atje Jezusi u rrit dhe pati një fëmijëri normale si çdo fëmijë i kohës së tij. Ai studioi në sinagoga dhe mësoi tregti nga Ati i tij si çdo fëmijë tjetër hebre.

Por Herodi vdiq, ja, engjëlli i Zotit iu shfaq në ëndërr Jozefit në Egjipt,

Duke thënë: Çohu, merre fëmijën dhe nënën e tij dhe shko në tokën e Izraelit; se të vdekur janë ata që kërkuan vdekjen e fëmijës.

Kështu ai u ngrit, mori fëmijën dhe nënën e tij dhe erdhi në tokën e Izraelit.

Duke dëgjuar se Arkelau mbretëroi në Jude në vend të Herodit, babait të tij, ai pati frikë të shkonte atje; por i paralajmëruar nga zbulesa në ëndrra, ai shkoi në pjesët e Galilesë.

Ai erdhi dhe banoi në qytetin e quajtur Nazaret, që të përmbushet ajo që thanë profetët, që ai të quhej nazareas.

Mateu 2: 19-23

Anekdota e Jezusit me 12 vjet

Anekdota e vetme që mund të gjejmë në shfaqjet biblike Jezusi kur ishte 12 vjeç dhe shkoi në Jeruzalem me prindërit e tij për të festuar PashkënMe Kur prindërit e tij u kthyen në shtëpi, ata nuk e kuptuan se Jezusi ishte lënë pas. Ata menduan se ai ishte me të afërmit e tij të tjerë. Pasi kërkuan për tre ditë, ata e gjetën djalin në tempull, duke dëgjuar dhe duke u bërë pyetje mësuesve të ligjit.Me Prindërit e tij e qortuan se nuk kujdesej për ta, por ai u përgjigj kështu ai ishte në shtëpinë e babait të tij. 

 

Çdo vit prindërit e Jezusit ngjiteshin në Jerusalem për festën e Pashkës. Kur ai ishte dymbëdhjetë vjeç, ata shkuan atje siç ishte zakon. Pas festës, ata filluan udhëtimin e kthimit, por foshnja Jezus kishte mbetur në Jeruzalem, pa e vënë re prindërit e tij. Ata, duke menduar se ai ishte në grupin e udhëtarëve, bënë një ditë udhëtim ndërsa e kërkonin mes të afërmve dhe të njohurve. Duke mos e gjetur, ata u kthyen në Jeruzalem në kërkim të tij. Pas tre ditësh e gjetën në tempull, të ulur mes mësuesve, duke i dëgjuar dhe duke u bërë pyetje. Të gjithë ata që e dëgjuan u mahnitën nga inteligjenca dhe përgjigjet e tij. Kur prindërit e tij e panë, ata u mahnitën.

"Bir, pse u solle kështu me ne?" Nëna i tha asaj. Shikoni, babai juaj dhe unë ju kemi kërkuar në ankth!

"Pse më kërkonin?" A nuk e dini se unë duhet të jem në shtëpinë e Atit tim?

Por ata nuk e kuptuan atë që ai po thoshte.

Luka 2: 41-50

 

Informacioni i vetëm që kemi, përveç lindjes së tij dhe anekdotës që kemi thënë tashmë, është ai Jezusi ishte një fëmijë i bindur që u rrit në madhësi, mençuri dhe hir.

Fëmija u rrit dhe u bë më i fortë; ai përparoi në mençuri dhe hiri i Perëndisë e shoqëroi.

Lluka 2:40

 

Kështu Jezusi zbriti me prindërit e tij në Nazaret dhe jetoi i nënshtruar ndaj tyre. Por nëna e saj i mbajti të gjitha këto në zemrën e saj. Jezusi vazhdoi të rritej në mençuri dhe shtat, dhe gjithnjë e më shumë gëzonte favorin e Perëndisë dhe të gjithë njerëzve.

Luka 2: 51-52

Çfarë edukimi kishte Jezusi?

Referencat e pakta për fëmijërinë e tij na bëjnë të mendojmë se Jezusi mund të lexonte hebraisht dhe i dinte mirë shkrimetMe Ai ndoshta mori arsimin bazë që mori çdo fëmijë hebre për të lexuar dhe kuptuar Fjalën e Perëndisë. Por ai nuk kishte studime të mëdha si rabinët e tjerë. Urtësia e tij erdhi nga jeta e tij e bashkimit me Perëndinë.

Ai shkoi në Nazaret, ku ishte rritur, dhe një të shtunë hyri në sinagogë, siç ishte zakon e tij. U ngrit për të lexuar.

Lluka 4:16

Jezusi ishte një marangoz, si babai i tij. Ndoshta ishte Jozefi ai që e mësoi këtë profesion gjatë adoleshencës së tij siç ishte zakon në familjet hebraike në shekullin e XNUMX. Gjithashtu, ka të ngjarë që ai të ketë pasur kontakte me bujqësinë, sepse aktivitetet bujqësore si korrja përfshinin familje dhe komunitete të tëra.

La edukim moral e Jezusit ishte ndoshta përgjegjësinë e prindërve të tyreMe Roli i prindërve ishte t'i mësonin fëmijët e tyre se si të vepronin në mënyrë korrekte dhe të zbatonin rregullat e Zotit në jetën e tyre të përditshme.

A bëri Jezusi mrekulli në fëmijërinë tuaj?

Jo Jezus nuk ka bërë mrekulli gjatë fëmijërisë së tij. mrekulli e parë i Jezusit ishte kur e ktheu ujin në verë, pas pagëzimit, kur ishte rreth 30 vjeç. Fëmijëria e Jezusit ishte normale, si çdo fëmijë tjetër i asaj kohe.

Kjo, e para nga shenjat e tij, u bë nga Jezusi në Kanë të Galilesë. Kështu ai zbuloi lavdinë e tij dhe dishepujt e tij besuan në të.

Gjoni 2:11

Të afërmit e Jezusit u befasuan shumë kur e panë që predikonte dhe bënte mrekulli. Padyshim, kurrë më parë ata nuk kishin pasur arsye të dyshonin se Ai ishte MesiaMe Nëse do të kishte bërë mrekulli si fëmijë, askush nuk do të ishte i mahnitur nga shërbesa e tij.

Kur erdhi e shtuna, ai filloi të jepte mësim në sinagogë.

"Nga i ka marrë gjëra të tilla?" Shumë nga ata që e dëgjuan thanë me habi. Çfarë urtësie është kjo që ju është dhënë? Si shpjegohen këto mrekulli që vijnë nga duart e tij? A nuk është ai marangoz, biri i Marisë dhe vëllai i Jakobit, Jozefit, Judës dhe Simonit? A nuk janë motrat tuaja këtu me ne?

Marku 6: 2-3

Kjo ka qenë! Shpresojmë se ky artikull ju ka ndihmuar të kuptoni si ishte fëmijëria e JezusitMe Nëse tani doni të dini arsyeja pse Juda tradhton Jezusin, ju rekomandojmë që të vazhdoni të shfletoni Discover.online.

si