Womando grua në një moment të jetës ka pasur të bëjë me një fibromë, ose të paktën njeh dikë që ka. Fibroids janë jashtëzakonisht të zakonshme, tumori më i shpeshtë i traktit gjenital , duke prekur deri në 70% të grave në moshë riprodhuese, kryesisht midis 30 dhe 50 vjeç, duke u kthyer pas menopauzë.

Gjithashtu i njohur si fibroids, fibroids o fibroids, përhapja e tumorit fibroid është një Benigno quhet njëra prej shtresave të mitrës myometrium.

Edhe pse ato janë kaq të zakonshme, shkaku i saktë i fibroids është akoma i paqartë. Ne e dimë që ata zakonisht lindin si përgjigje ndaj a çekuilibri hormonal, në të cilat prodhohen estrogjenet dhe progesteroni.

Simptomat e a Fibromë e mitrës

Shumica e fibroids janë plotësisht asimptomatike, dhe diagnoza ndodh pas një gjetjeje shansi në ultratinguj. Kjo do të thotë, shumica e grave zbulojnë se kanë një fibroide kur kryejnë një ultratinguj të legenit për të hetuar sëmundje të tjera ose në një rutinë gjinekologjike.

Kështu, fibroza nuk kishte shkaktuar ndonjë simptom deri atëherë, dhe ka të ngjarë të qëndrojë e heshtur për pjesën tjetër të jetës pjellore të një gruaje, duke u regresuar me rënien hormonale të menopauzës. Kjo është historia e 75% të grave që kanë Fibroids.

25% e mbetur, nga ana tjetër, kanë disa simptoma që lidhen me miomën, megjithëse në përgjithësi ato janë simptoma minimale me pak ndikim në jetën e përditshme. simptomat më të zakonshme shëndoshë:

 • Ndjenja e rëndimit në bark
 • Rrjedha e bollshme menstruale, ndonjëherë me mpiksje
 • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale
 • Dhimbje në legen
 • Anemi
 • Abortet e përsëritura
 • Urinimi i shpeshtë, për shkak të kompresimit të fshikëzës
 • Kapsllëku i zorrëve, për shkak të kompresimit rectosigmoid
 • Gjakderdhje e tepërt gjatë menstruacioneve.
 • Siklet abdominal
 • Ndjenja e rëndimit në rajonin e legenit
 • Dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale
 • shterpësi

E gjithë kjo do të thotë që fibroids duhet të trajtohen dhe shpesh hiqen kirurgjikale.

trajtimi i fibrozës

Trajtimi i fibrozës

Pas diagnostikimit dhe përshkrimit të fibroidit përmes imazheve, mjeku dhe pacienti vendosin së bashku nëse është e nevojshme një qasje e menjëhershme apo nëse fibroid mund të shoqërohet me më shumë kohë për të vlerësuar nëse lezioni do të vazhdojë të rritet apo nëse mund të gjenerojë simptoma.

Për gra që nuk duan të mbesin shtatzënë tani dhe ju keni rritur fluksin menstrual, duke futur një pajisje intrauterine që lëshon hormonet Shtë një zgjidhje e shkëlqyeshme, pasi zvogëlon ose madje ndërpret rrjedhën e menstruacioneve pas disa muajsh.

Vëmendje: IUD-të e tjera, si psh bakërnuk tregohen sepse mund të rrisin rrjedhën e menstruacioneve dhe dhimbje barku.

Për gratë me infertilitet, në të cilën fibroid mund të ndikojë në konceptim dhe implantimi i embrionit, opsioni më i rekomanduar është trajtimi kirurgjikal me heqjen e fibroidit (myomectomy).

Klasifikimi i fibrozës

Mund ta klasifikojmë në 4 tipe sipas tua vend (dhe simptomat dhe rreziqet e pritura për secilin rast):

 • subserosal: Theshtë më i jashtmi në murin e mitrës, duke formuar një protuberancë jashtë mitrës. Për shkak se ato janë më të jashtme, fibroidet e varur nuk shkaktojnë shumë dhimbje dhe në përgjithësi mos ndërhyni pjellori ose implantimi i embrioneve. Por, nëse ato janë të mëdha ( më shumë se 5 cm ), mund të shkaktojë ndryshime në kontraktueshmërinë e mitrës dhe kompromentimin e pjellorisë, përveç krijimit të një efekti masiv në organet ngjitur, siç është fshikëza (urgjenca urinare) dhe zorrët.
 • kërcell: Ajo rritet duke u lidhur me murin përmes një baze të hollë të quajtur pedikul.
 • i brendshëm: Ato gjenden në murin e mitrës, duke shtrembëruar formën e mitrës kur ato janë shumë të mëdha, më shumë se 5 cm në diametër, përveç krijimit të ngërçeve. Në rastet kur ka shtrembërim të anatomisë, ekziston mundësia që fibroza intramural zvogëlon mundësinë e barrë.
 • submucosal- Ndodhet në murin më të brendshëm të mitrës, pikërisht nën endometrium, ku embrioni ngulet, dhe rritet në zgavrën e mitrës. Ky është zakonisht lloji i fibroidit më shumë të shoqëruara me gjakderdhje dhe infertilitet.

myomectomy

një myomectomy Mund të bëhet në mënyra të ndryshme. Më e pakta pushtuese është përmes a hysteroscopy, i cili arrihet tek fibroza submukozale deri në 4-5 cm përmes qafës së mitrës dhe asnjë prerje nuk bëhet në lëkurën e pacientit.

Me një sistem skalpel elektrik, ne ishim në gjendje të largonim fibroids submukozale me vetë histeroskopin. Zakonisht bëhet në ambient spitalor, por mund të bëhet në baza ambulatore. Periudha pas operacionit është e qetë dhe shumica e grave nuk ndjejnë dhimbje.

Megjithatë, histeroskopia zgjidh vetëm raste të fibroideve submukozale që janë të dizajnuara për zgavrat më të vogla të mitrës, për shkak të kufizimit teknik të vetë rrugës.

fibroide e mitrës

Shkaqet e sëmundjes

Meqenëse shkaku specifik i fibroids ende nuk është përcaktuar, nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar saktësisht rritjen ose shfaqjen e fibroids, atë që ne e quajmë parandalim parësor dhe sekondar. Përkundër kësaj, ekzistojnë disa shoqata në literaturën mjekësore midis fibroids, ushqimit dhe disa zakoneve të jetesës që mund të tregojnë rrugën e parandalimit.

Këtu janë disa këshilla që premtojnë të zvogëlojnë rrezikun tuaj për të zhvilluar fibroids dhe që të paktën do t'ju bëjnë më të shëndetshëm dhe rrit pjellorinë tuaj:

 • Ushtrimi fizik: Lënia e mënyrës së jetesës së ulur zvogëlon procesin inflamator në të gjithë trupin, duke parandaluar zhvillimin e lezioneve beninje, premalignant dhe malinje të tumorit.
 • dietë të shëndetshme: Disa studime tregojnë se gratë që hanë shumë mish dhe yndyrë kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë fibroids. Të cilët hanë shumë FRUTASMish të dobët, perime dhe kanë një nivel të lartë antioksidantësh që mbrojnë mitrën nga këto lëndime.
 • Ushqime me një indeks të lartë glicemik- Smbëlsirat, buka e bardhë, makaronat, biskotat dhe sheqeri i rafinuar shkaktojnë thumba të insulinës që çekuilibrojnë homeostazën hormonale të trupit dhe mund të rrisin rrezikun e fibroids.
 • Kontrolloni konsumin e alkoolit- Në doza të larta, alkooli nuk është i mirë për asnjë organ në trup, duke rritur rrezikun e përhapjes së qelizave dhe dëmtimit që përfundimisht çojnë në tumore të tilla si fibroids.
 • Vizitoni rregullisht gjinekologun: Përveç sqarimit të ndonjë pyetjeje që mund të keni në lidhje me fibroids ose sëmundje të tjera gjinekologjike. Gjinekologu gjithashtu do të sigurojë që ju të kryeni të gjitha ekzaminimet e nevojshme parandaluese dhe do të hetojë gjakderdhjen anormale, dhimbjen në marrëdhënie, një ndjenjë të rëndimit, të barkut ose simptoma të tjera që mund të shoqërohen me fibroids, duke bërë një diagnozë të hershme dhe krijimin e trajtimit më të mirë.

Fibroids e mitrës në shtatzani

fibroid gjatë shtatzanisë

Ekzistenca e thjeshtë e fibroidit nuk ka asnjë lidhje të drejtpërdrejtë me pjellorinë e gruas. Në praktikë, fibroide mund të bëjë shtatzëninë të vështirë dhe gruaja përfundon të qenurit shtatzënë pas nxjerrjes së tij. Por shpesh, është e vështirë të thuhet se fibroid ishte me të vërtetë përgjegjës për infertilitetin dhe se gruaja nuk do të mbetej shtatzënë në asnjë mënyrë, edhe nëse ajo do të kishte mbajtur fibroid.

Kështu, hulumtimi tregon se fibroidi përbën vetëm 4% të rasteve të infertilitetit. Kjo nuk do të thotë që 96% e rasteve nuk nënkupton praninë e fibroidit, por ato tregojnë se, në 96% të rasteve, fibroma nuk është i vetmi apo faktori kryesor që pengon shtatzëninë.

Fibroide dhe infertilitet

Fibroza ndërhyn me pjellorinë në varësi të tuaj Tamano y vend.

L fibroids submucosal të çdo madhësie dhe fibroide të mëdha intramurale, më shumë se 4 ose 5 cm, janë më të shoqëruarit infertilitetit. Zakonisht këto gjenerojnë dështime të përsëritura duke shtrembëruar anatominë e mitrës dhe duke parandaluar implantimin e duhur të embrionit në endometrium. Studimet tregojnë se në këto raste, në të vërtetë ekziston një normë më shumë baja e shtatzanise, implantimi i embrionit dhe evolucioni i shtatzënisë.

Duke marrë parasysh të gjitha këto, Fibroide të vogla intramurale dhe fibroids suberosale konsiderohen të parëndësishme për pjellorinë. Kjo për shkak se ato nuk ndikojnë në endometrium..