Cilat janë 7 mëkate vdekjeprurëse.  Lista e shtatë mëkateve vdekjeprurëse u formua rreth shekullit të IV pas Krishtit, tradita katolike e thotë këtë shtatë mëkatet vdekjeprurëse shkaktojnë të gjitha mëkatet e tjera. Bibla nuk e thotë këtë, por pajtohet se ato janë mëkate dhe duhen shmangur.

Cilat janë 7 mëkatet vdekjeprurëse sipas Kishës Katolike

1. Krenaria

Krenari

Krenari

Ajo është e lidhur me kotësinë dhe krenarinë. Krenaria është kur dikush mendon se është superior, duke parë me përçmim njerëzit e tjerë. Është gjithashtu mungesa e njohjes së varësisë sonë nga Zoti. Krenaria është e kundërta e përulësisë. Bibla thotë se krenarët do të përulen, por të përulurit do të lartësohen.

"Sepse ti i shpëton njerëzit e vuajtur, por sytë e tu janë mbi kryelartët për t'i rrëzuar".  2 Samuel 22: 28

2. zili

zili

zili

Zilia është një formë lakmie . Ziliqarët nuk gëzohen kur dikush tjetër merr një bekim, sepse ata e duan atë bekim vetëm për vete. Zilia është egoiste. Bibla na paralajmëron të mos kemi zili, por të kënaqemi me atë që kemi dhe të gëzohemi me gëzimin e të tjerëve.

“Të mos bëhemi mburravecë, të acarojmë njëri-tjetrin, të kemi zili”.  Galatasve 5:26

3. koprraci

Koprraci

Koprraci

Lakmia është një lidhje e pashëndetshme me pasurinë. I pangopuri grumbullon pasuri, nuk i pëlqen të shpenzojë dhe nuk dëshiron ta ndajë me askënd. Lakmia është dashuria për para. Bibla na mëson të jemi bujarë, jo shumë të lidhur me paratë.

Pra, duke pasur ushqim dhe strehë, le të jemi të lumtur me këtë.
Sepse ata që duan të pasurohen, bien në tundim dhe në grackë, dhe në shumë epshe të pamend dhe të dëmshme, të cilat i zhytin njerëzit në shkatërrim dhe humbje;
sepse rrënja e të gjitha të këqijave është dashuria për paranë, e cila, duke lakmuar disa, u largua nga besimi dhe u përshkua nga shumë dhimbje".

1 Timoteut 6:8-10

4. zemërim

Zemërim

Zemërim

Zemërimi është duke u zemëruar shumë, duke vepruar mizor ose i dhunshëm. Ka gjëra që na zemërojnë dhe me të drejtë, por zemërimi krijon reagimin e gabuar. Ai që mbizotëron nga zemërimi urren vëllanë e tij dhe dëshiron të hakmerret, pa mundur të falë. Bibla na mëson të kontrollojmë zemërimin, duke mposhtur të keqen me të mirën.

“Mos u hakmerrni për veten, i dashuri im, por lini vend për zemërimin e Perëndisë; sepse është shkruar: "Hakmarrja është e imja, unë do ta paguaj", thotë Zoti.

Romakëve 12: 19

5. epsh

Epshi

Epshi

Epshi është dëshira për kënaqësi të gabuara trupore. Personi i dominuar nga epshi jeton për kënaqësi, pa ushtruar vetëkontroll. Epshi të çon në imoralitet seksual, sepse njeriu nuk i kontrollon dëshirat e tij. Bibla na nxit të largohemi nga imoraliteti seksual dhe të kontrollojmë trupin tonë.

Ik nga kurvëria. Çdo mëkat tjetër që njeriu kryen është jashtë trupit; por ai që kurvëron mëkaton kundër trupit të vet.

1 Korintasve 6:18

6. neps

Grykësi

Grykësia: cilat janë 7 mëkatet vdekjeprurëse

Grykësia është të hash shumë më tepër sesa duhet, vetëm për shkak të dëshirës për të ngrënë. Ajo lidhet gjithashtu me dehjen dhe mungesën e vetëkontrollit. Dhëmbi i ëmbël mendon vetëm për kënaqësinë e të ngrënit dhe e keqtrajton trupin e tij. Bibla na mëson të shmangim dehjen dhe grykësinë dhe të respektojmë trupin tonë.

7. përtesë

Përtacia

Përtacia

Përtacia është të mos duash të punosh. Të gjithë kemi të drejtë të pushojmë, por duhet të punojmë edhe për të mbajtur familjet tona. Dembeli ikën nga përgjegjësitë e tij dhe shkakton vetëm telashe. Bibla paralajmëron se dembelët do të përfundojnë të varfër, por ata që janë të zellshëm do të shpërblehen.

A janë 7 mëkatet vdekjeprurëse të Biblës?

Bibla nuk ka një listë të mëkateve vdekjeprurëse, por në Fjalët e Urta 6:16-19, mund të gjejmë një listë të shtatë mëkate Zoti i urren:

Jehovai urren gjashtë gjëra,
Dhe madje shtatë neverisin shpirtin e tij:
L sy fodulle, gjuha e gënjyer,
L duart që derdhin gjak të pafajshëm,
El zemër që përpunon mendimet e liga,
Këmbët e nxituara për të vraponi drejt së keqes,
Dëshmitari i rremë që flet gënjeshtër,
Dhe ai mbjell përçarje midis vëllezërve.

Fjalët e Urta 6: 16-19

Shpresojmë që ky artikull t'ju ndihmojë të kuptoni se cilat janë 7 mëkatet vdekjeprurëse dhe cila është origjina e tyre. Nëse dëshironi tani mësoni të kapërceni mëkatin përmes një sërë këshillash biblike, vazhdoni të shfletoni Zbuloni.online.

si