Pse Juda e tradhtoi Jezusin. Di arsyen pse Juda Iskarioti tradhtoi Jezusin është një detyrë e ndërlikuar. Ne duhet të kemi parasysh se në Bibël ka shumë pak fragmente që flasin për këtë personazh, dhe ato pak që ka, flasin për të si një hajdut dhe një tradhtar. Pavaresisht kesaj, Jezusi e zgjodhi atë si një nga dymbëdhjetë apostujt se ata do të merrnin një mësim më personal, me qëllim që të bëheshin një udhëheqës i ardhshëm i Kishës.

Megjithatë, nuk janë teori të ndryshme çfarë mund të hedhë pak dritë mbi Judën dhe të na bëjë të kuptojmë pse e tradhtoi mësuesin e tijMe Por para kësaj, ne duhet të dimë se kush ishte Juda dhe çfarë bëri ai.

Kush ishte Juda Iskarioti

E vetmja gjë që dimë për Judën gjendet në Ungjijtë. Falë tyre, ne e dimë këtë Ai ishte biri i një njeriu të quajtur Simon dhe kjo Unë isha përgjegjës për paratë e grupit, por kishte një zakon të vjedhin një pjesë të koleksionit.

Rëndësia e tij rritet ndërsa i afrohemi ditëve të fundit të jetës së Mesisë, pasi Juda ishte ai që i çoi autoritetet në Malin e Ullinjve për të arrestuar Jezusin.

Si Juda e tradhtoi Jezusin

Ungjijtë tregojnë se udhëheqësit fetarë hebrenj po kërkonin një mënyrë për të arrestuar dhe vrarë Jezusin, por pa provokuar turmën. Prandaj, ata i paguan Judës 30 monedha prej argjendi për të ekspozuar "ngatërrestarin" tek ushtarët romakë.

Kur Juda ai e kuptoi se çfarë bëri, i penduar thellë dhe ai kërkoi nga udhëheqësit fetarë që të kthejnë paratë që i kishin dhënë. Megjithatë, Tashmë ishte tepër vonëMe Juda përfundoi tradhtinë e tijMe Menjëherë pas ai i mori jetën vetes.

Pse Juda tradhtoi Jezusin: teori të ndryshme

Bibla është një libër që përmban një numër të madh tregimesh. Disa prej tyre lidhen fjalë për fjalë dhe të tjerët përdorin një gjuhë letrare sipas kohës. Për këtë arsye, ka mospërputhje në shumë aspekte. Pa vazhduar më tej, ato ekzistojnë teori të ndryshme për të shpjeguar pse Juda tradhtoi JezusinMe Sidoqoftë, cilado që është më e sakta, të gjitha ato meritojnë analiza.

1. Zhgënjimi i Judës

Një nga teoritë që fitoi më shumë forcë bazohet në faktin se djali i Simonit ai ishte i zhgënjyer nga JezusiMe Ka shumë mundësi që Juda prisni që Mesia të shpallet Mbret, i cili do të udhëheqë një lëvizje politike çlirimin përmes veprimeve të dhunshme kundër autoriteteve lokale. Megjithatë, mesazhi pacifist mund të mos ketë qenë tepër popullor.

2. Personaliteti i Judës

Teoritë e tjera bazohen në personalitetin e Judës. Siç e kemi përmendur më lart, Ai ishte gënjeshtar, egoist, hajdut dhe tradhtarMe Prandaj, napo do të ishte e çuditshme nëse ai do ta shiste zotërinë e tij për disa paraMe Vetëm kur e kuptoi që Jezusi i dinte planet e tij, mund ta kuptonte se Jezusi e donte atë mbi gjithçka tjetër. Aty ndërgjegjja e tij e bëri atë të bënte vetëvrasje.

3. Pse Juda e tradhtoi Jezusin: Plani hyjnor

Ekziston një teori që nuk i përket ungjijve kanonikë. Sidoqoftë, ajo ka fituar shumë tërheqje përmes zbulimit të një ungjilli të ri sinoptik të quajtur Ungjilli i Judës.

Kjo teori e re thotë se Juda ishte si një ushtar që zbatoi urdhrat e udhëheqësit të tij dhe i cili, pasi kreu tradhtinë, u urdhërua t'i jepte fund jetës së tij. Prandaj, ai nuk ishte tradhtar por martir se ai përmbushi planet e Zotit.

 

Cilado qoftë arsyeja për sepse Juda e tradhtoi Jezusin, gjëja e rëndësishme në lidhje me këtë histori është ta dish atë Jezusi e dinte për këtë tradhtiMe Kjo na tregon se Jezusi erdhi në këtë botë me një plan të paracaktuar dhe cila është dashuria e tij Infinito.

Çdokush tjetër nuk do të linte një tradhtar të shkonte me të dhe ka shumë të ngjarë ta denoncojë atë para se ai të përfundojë tradhtinë e tij. Megjithatë, Dashuria e Jezusit për Judën ishte aq e madhe sa nuk e pengoi kurrë atë të përmbushte fatin e tij.

Kjo ka qenë! Shpresojmë që ky artikull t'ju ndihmojë të kuptoni arsyen sepse Juda e tradhtoi JezusinMe Nëse tani doni të dini pse Jezusi e mallkoi fikun, vazhdo shfletimin Discover.online.

si