TВие зборувате за Множење.  Тоа може да научи полесно отколку што мислиш. Сè е прашање на нивно познавање, повторување и меморирање и тие ќе останат со вас до крајот на животот. Одете за тоа!

Грешка: прегледот можеби не постои d0241853хо

La Табела за множење тоа е нешто што ќе го користите многу пати во текот на животот. Никогаш нема да заборавите ако научите од мала возраст. Ако постојано ја повторуваме секоја од табелите, за многу неколку часа ќе можете да потврдите дека веќе сте ги совладале сите броеви за да се размножат.

Дали ги учиш табелите? Ја препорачуваме нашата статија: како да научите табели за множење. Се сеќавам дека табели за множење од 1 до 10 тие се од суштинско значење во математиката. Ако не ги совладате брзо, ќе имате проблеми во иднина кога станува збор за правење едноставни пресметки. Но, не паничи! Ве уверуваме дека е полесно отколку што мислите. Како пример, интересно е што разбирате дека 3 x 4 е 12. Ова значи дека 3 се повторува 4 пати, исто така може да кажеме дека 4 се повторува 3 пати, исто е.

Иако е интересно разберете како работи множењетоВо вашиот личен живот, тоа ќе биде вашата меморија што ќе го изрецитира резултатот од секое множење веднаш.

Табели за множење од 1 до 10

на табелите за множење се неопходни, во текот на нашите животи ќе наоѓаме ситуации каде што мора да ги познаваме и совладуваме со голема леснотија. Најчестите ситуации каде можеме да ги најдеме може да бидат:

• Мора да купам 10 билети за настан за целото семејство и треба брзо да ја знаете цената на сите. Една можност ќе биде да се додадат сите влезови еден по друг, а друга можност да се користи la 1 табела0 тоа ќе ни го даде решението веднаш.

• Друга ситуација може да биде знаењето колку бензин ќе ни требаат да стигнеме до некое место, ако знаеме што троши нашиот автомобил на секои 5 километри. Во овој случај можеме да користиме la 5 табела како најдобра опција.

• Сабја колку предмети има во многу кутии ако знаеме колку единици има во секоја од нив.

• Знајте ја целата цена на серија предмети ако знаеме колку вреди еден.

• Знајте ја цената на десетина јајца ако знаеме што вреди едно од нив.

• Ако имате компанија и имате 2000 работници каде што секој ќе добие иста плата, тогаш едноставното множење може да ви помогне да знаете колку пари треба да платите на сите ваши работници во вашата компанија. Тие се многу чести операции.

За сето ова и многу повеќе, важно е да знаете совршено табелата за множењеИсто така, добро е да се знаат придобивките од проучувањето на табелата за множење. Како што можеме да видиме, ситуациите каде одиме треба табела за множење се многу чести и исто така разновидни, и затоа ги совладуваме и длабоко ги познаваме се скоро обврска во нашите животи.

Кои се табелите за множење?

Пронаоѓањето на табели за множење му се припишува на филозофот и математичар Питагора. Со огромна интелигенција, тој успеа да ги визуелизира овие математички операции, иако подоцна Питагоровата школа ги усоврши.

Табелите за множење во нивно време беа вистинска револуција, бидејќи благодарение на нив може да се направат големи математички операции без да се додаваат многу бројки многу пати.

За многу години, се измислуваа секаков вид на табели и продолженија, некои табели беа 3 фигури од 0 до 999, но тие немаа успех на поосновните табели 0 до 10

Во 1642 Блез Паскал измисли автоматски калкулатор што беше рубрика за овие математички операции.

Првата табела за множење, се состоеше од картезијанска табела (или Питагорова маса ) што се состоеше од спојување на секоја кутија со друга.

Кои придобивки ги донесе табелата за множење?

Трговците можеа многу побрзо да ги извршуваат своите операции за купување и продавање.

Економистите и собирачите на даноци од тоа време сега можеа да извршат големи операции за кратко време.

Ителите можеа да вршат посложени операции за кои претходно траеше долго.

Како што можеме да видиме, математиката и конкретно табелите за множење, на почетокот тие веќе почнаа да го произведуваат својот прв придобивки за општеството. Во тоа време, поседувањето на такви корисни алатки беше вистински дар што им го донесе науката. Денес би било незамисливо да може да се живее без табели за множење, бидејќи милиони операции се вршат дневно таму каде што се потребни овие табели.

Како да ги научите табелите за множење?

Themе ги знаете се за 1 час!. Ако се прашувате како да научите табели за множење, имаме добри вести, тоа е многу лесно со трик ! Мозокот има два вида меморија: краткорочна и долгорочна, овој трик ќе ви овозможи да ги научите многу брзо и ќе ви трае вечно. Toе ги следиме овие чекори што ќе ги направат табелите многу едноставни.

 Прв чекор. Да го земеме за пример оној 7 пати маса. И, ќе прочитаме сè еднаш. Не грижи се ако не го меморираш сето тоа, во почетокот ова е нормално, ајде само да го прочитаме.

табелата за множење-на-7

 Втор чекор. Theе ги покриеме сите решенија со парче хартија, без да ги покриеме множењата, само ги покриваме решенијата вака:

табелата за множење-од-7-опфатена

 Трет чекор. Toе започнеме на почетокот и ќе се обидеме да дознаеме колку е 7 × 1, го кажуваме резултатот гласно и ја спуштаме хартијата за да го провериме, ако го сфативте правилно, продолжете со следното множење 7 × 2, ако не сте успеале, мора да покриете сите решенија и вратете се на почеток.

табелата-за-множење-на-7-покриено2

 Четврт чекор. Ако погодите 7 × 2, тогаш продолжете да ја спуштате хартијата една по една до крај, ако пропуштите, мора да ги покриете сите повторно и да започнете од почеток. И така, со сите табели.

Овој систем ја користи вашата меморија за да го зголеми вниманието. На овој начин, вашиот мозок ќе се потруди да ја знае табелата за множење, така што не мора да започнува од почеток со секоја табела. Затоа овој систем е еден од оние што ги сметаме за најефикасни. Во исто време, ќе ги повторуваме табелите одново и одново, така што студијата ќе биде многу поцелосна.

Долгорочната меморија е една од најефикасните. Она што го произведува оваа вежба е дека вашиот мозок е многу внимателен, бидејќи знае дека ако не успеете ќе мора повторно да се вратите на почетокот. Ова треба да го направите со 10 табели за множење и повторување на методот одново и одново Ние гарантираме дека за 1 час ќе ги знаете сите!

Табелата 1

Табелата 2

Табелата 3

Табелата 4

Табелата 5

Табелата 6

Табелата 7

Табелата 8

 

Табелата 9

 

Табелата 10

 


Интересни детали за табели за множење :

 Табелите за множење се едноставни математички операции кои се состојат од додавање број толку многу пати, на пример 7 × 3 = 21 (ова значи 7 + 7 + 7 = 21). Тие се многу едноставни операции, но во исто време се многу важни за животот, бидејќи многу ќе ги користите.

 Важноста на познавањето на табелите за множење е од витално значење, некои примери за употреба би биле: ако еден лимон вреди 5 долари и купам 4 лимони, тогаш колку ќе ме чини сето тоа? Со математичка операција 5 x 4 = 20, знаеме дека 5 долари x 4 лимони се 20 долари. Оваа математичка операција ќе ја извршувате илјадници пати во текот на животот.

 Ние мора да ги совладаме совршено. Важно е да ги знаеме многу добро за да можеме веднаш да го имаме решението за секое множење, ова ќе ни овозможи да заштедиме многу време со поврзани пресметки.

 Постојат многу трикови за да ги знаете табелите за множење, ја препорачуваме статијата како да научите табели за множење, но исто така објаснуваме некои детали, на пример: ако знаеме колку е 3 × 4 = 12, ќе знаеме и колку е 4 × 3 = 12, запомнете дека редоследот не влијае на решението, на овој начин 7 × 3 = 21 и 3 7 = = 21. Овој трик ќе ви помогне да го користите во многу операции.

 Најдобар и најефикасен начин да научите табели за множење, се состои од повторување на секоја табела одново и одново, ова ќе ве натера да ги запомните лесно и цел живот.

Сега кога ги знаете табелите, дојде време да дојде научи ги за цел живот, на оваа веб-страница ви нудиме трикови за меморија кои ќе ви помогнат никогаш да не ги заборавите и да имате брз одговор секогаш кога ќе ви бидат потребни.

Се сеќавам конзистентноста е клучот за успехот, иако може да изгледаат тешки, табелите за множење бараат многу малку време за учење засекогаш, прашање е само на повторување и повторување на секој од нив, сигурни сме дека за едно попладне ќе можете да ја постигнете целта да ги имате врежани во вашата меморија цел живот.