14 библиски стихови за млади католици

Да се ​​биде млад и да се вклучиш во работата на Господ е нешто навистина вредно, особено во овие времиња кога сè изгледа покомплицирано. Младоста постојано се менува и важно е да се знаат тие Библиските стихови за млади католици дека имаме на располагање секогаш кога ќе ни треба. 

Текстови на сила, охрабрување, пример и специјални поттикнувања за млади луѓе кои решиле да му служат на Господ. Сите овие текстови се чуваат во светото писмо и ние мора да бидеме curубопитни и гладни за неговиот збор, да го познаваме подлабоко.

Денес ни треба младина да го сврти погледот кон Господ, полни сме со премногу гревови, изгубени во желбите на светот и многу малку се оние кои одвојуваат време да му пријдат на Бога и тоа треба да биде причина за загриженост за целото општество . 

Ако сакате да се приближите до Бога и сте млад човек или ако веќе му служите, но барате посебен збор за вас, сигурно овие текстови ќе ви бидат многу корисни во вашиот ден. 

1. Бог ги поддржува младите

1 Samuel 2: 26 „И младиот Самуил растеше, и тој беше прифатен пред Бога и пред луѓето“.

Во овој библиски пасус ни е кажано за еден млад човек, кој пораснал во храмот затоа што неговата мајка кога таа се породила му го дала на Господа и Самуил уште како дете знаела што е тоа да се биде Божји слуга. Пример приказна за сите млади католици кои одлучуваат да му служат на Бог уште од рана возраст. 

2. Бог е од ваша страна

Матеј 15:4 „Затоа што Бог заповедал велејќи: Почитувај ги татка си и мајка си; и: Кој ги проколтува таткото или мајката, умре неповратно “.

Ова е познато како прва заповед што носи ветување и интересно е што е направено не само за младите, туку и за сите воопшто. Сепак, младите го присвојуваат овој збор бидејќи многу од нив поминуваат низ тешки фази и тогаш Господ ги остава со совети и ветување за долг живот. 

Може да ве интересира:  Какви разлики има помеѓу синоптичките евангелија и евангелијата на Јован?

3. Имајте доверба во моќта на Бога

Плачливи 3:27 „Добро е човекот да го носи јаремот уште од својата младост“.

Младост во Бога или може да биде оптоварувачка, но задоволство е да му служам во деновите кога се чини дека нашата сила и дух се сто проценти. Младоста е добра и ако си дадеме да ја живееме под заповедите на Бога и уредбите на нашата вера, тогаш ќе имаме благословена младост во секое време. 

4. Младите имаат Божја помош

1 Тимотеј 4:12 „Никој нека не биде мал во вашата младост, туку бидете пример за верници во збор, однесување, loveубов, дух, вера и чистота“.

Многу пати затоа што сме млади и велејќи дека сакаме да служиме во црквата или да му ги подариме срцата на Господа, не сфаќаме сериозно и, напротив, се смееме, но овде Господ ни дава совети и нè охрабрува да ги земеме нашите одлука да го следиме дури и кога сме млади. 

5. Господ нè штити сите нас

119 Псалми: 9 „Со што ќе го исчисти младичот? Со чување на зборот “

Патот на младиот католик и на секој што практикува вера на срцето, треба постојано да се чисти, бидејќи многу пати се валка и потоа се сопнуваме. Во овој пасус, Бог ни поставува прашање и ни го дава својот одговор. Единствениот начин да го расчистиме нашиот пат е да го задржиме словото Божјо. 

6. Бог ги советува младите

Еремија 1: 7-8 „И Бог ми рече: Не кажувај: Јас сум дете; затоа што ќе одиш на сè што ти праќам и ќе кажеш сè што ти праќам. Не плаши се пред нив, затоа што со тебе ќе те ослободам, вели Бог “.

Несигурноста може да ни се претстави во секое време, без разлика колку години сме, но кога сме млади, овие несигурности се чини дека сакаат да ги преземат нашите мисли. Ние мора да бидеме сигурни дека Господ оди со нас насекаде и не води да правиме работи правилно, тој нè зајакнува. 

Може да ве интересира:  Кои се главните разлики помеѓу протестантската и католичката традиција?

7. Бог е од наша страна

1 Коринќаните 10:23 „Сè е законско за мене, но не е сè погодно; Сè е законско за мене, но не сè што е во ред “.

Овој библиски пасус се обидува да ни каже дека иако можеме сè, треба да кажеме дека имаме желба и силата да сториме сè, дури и ако ова или јас не знам ништо добро, не можеме да го сториме тоа, бидејќи не ни одговара. Различни сме затоа што сме одделени од својата младост за да му служиме на Бога. 

8. Секогаш шетајте со вера

Тит 2: 6-8 „Исто така, ги повикува младите да бидат претпазливи; претставувајќи се во сè како пример за добри дела; во наставата што покажува интегритет, сериозност, звук и недостапен збор, така што противникот се срами и нема ништо лошо да каже за вас “.

Поттик што ни треба не само на младоста, туку на која било возраст. Библиски текст што можете да му го посветите на пријател или да му го дадете на роднина. Јасно и детално објаснува како нашето однесување треба да биде не само во црквата, туку и надвор од неа. 

9. Верувајте во моќните Христови.

Изреки 20:29 „Славата на младите е нивната сила, а убавината на старите лица е нивна старост“.

Младите луѓе, во повеќето случаи, се енергични, силни, смел и не се плашат од ништо, но старите лица и она што го оставиле е да уживаат во добар квалитет на живот. Ова е можно само кога ќе им посветиме на нашите најдобри години на службата на Господ и ќе нè носиме со желбите на телото. 

10. Прифатете верба во вашето срце

2 Тимотеј 2:22 „Бегајте исто така од младешки страсти и продолжете Правда, вера, loveубов и мир, со оние кои го повикуваат Господ со чисто срце “.

Младинските страсти се многу силен непријател и затоа не можеме да останеме да се соочиме со тоа, но мора да избегаме од нив во секое време. Можеби имањето беспрекорно однесување во оваа плима е причина за исмејување, но знајте дека наградата доаѓа од Бога, а не од мажи 

Може да ве интересира:  Што симболизира секој од деловите на Бројаницата?

11. Побарајте помош од Бога кога е потребно

Salmo 119: 11 „Во моето срце ги задржав твоите изреки, за да не грешам против тебе“.

Ништо подобро од исполнувањето на нашето младо срце со изреки на Господ. Овие изреки се наоѓаат во зборот Божји и важно е тие да ги носиме длабоко во нас, така што кога ќе ни требаат тие текстови или изреки, тие ќе ни дадат сила и мир, покрај тоа што нè чуваат од гревот. 

12. Верата ги надминува сите пречки

Ефесјаните 6: 1-2 „Деца, почитувајте ги вашите родители во Господ, бидејќи тоа е праведно. Почитувајте ги вашите татко и мајка, што е прва заповед со ветување. “ 

Не е само да ги почитуваме нашите родители, туку и да му се покоруваме на Бога, ова е однесување што започнува во нашиот дом, кога ќе ги почитувате нашите родители го исполнувате зборот Божји и тој ќе биде одговорен за исполнување на неговото ветување. Фер е да ги почитуваме родителите и Бога, никогаш не го заборавајте ова. 

13. Бог е надеж

Salmo 71: 5 "Затоа што ти, Господи Боже, си моја надеж, моја безбедност уште од мојата младост".

Колку помладо се посветуваме на служење на Господ, тоа е многу подобро. Да се ​​даде живот на тој Бог што нè создал, кој ни даде живот, кој нè придружува во секое време и кој нè сака безусловно е најдобрата инвестиција што можеме да ја направиме. Нека тој биде наша сила и надеж бидејќи сме млади. 

14. Јас секогаш ќе бидам покрај Господ

Исус Навин 1: 7-9 "Само биди силен и биди многу храбар, да се грижиш да постапуваш според целиот закон што ти го заповеда мојот слуга Мојсеј; не свртувај се од неа надесно или лево, за да бидеш успешен во сè што ќе преземеш. Оваа книга на законот никогаш нема да ја напушти твојата уста, но ти ќе медитираш за неа и дење и ноќе, за да можеш да чуваш и да правиш според сè што е напишано во неа; затоа што тогаш ќе напредуваш на твојот начин, и сè ќе излезе добро за тебе. Види, ти заповедам да се потрудиш и да бидеш храбар; не плашете се и не плашете се, зашто Бог, вашиот Бог, ќе биде со вас каде и да одите “. 

Доста комплетен и посебен совет што исто така е покана да нè исполни со вашата сила да се соочиме со тешкотии. Ние мора да се стремиме и да бидеме храбри, како млади католици има многу предизвици со кои треба да се соочиме и тоа е кога овој совет ќе заземе сила. Да не преминеме натаму Божји начини Затоа што тој е наша компанија. 

Искористете ја моќта на овие библиски стихови со совети за млади католици.

Прочитајте го и овој напис на 13 стихови на охрабрување y 11 стихови од Божјата убов.

 

Откријте како да го направите тоа
Откријте јадро
Шпански и латински процедури
Додатоци