Божји оклоп

Знаете ли Божји оклоп?

Како и во војната, каде на војниците им е потребен специјален оклоп, како што се отпорни на блиндирани елеци, шлемови за да ги заштитат главите, оружјето и другите додатоци.

Во духовниот свет, ни треба и оклоп што нè штити и ни помага да се соочиме со сите неволји што можат да ни се појават во животот.

Со зборот Божји, конкретно во последното поглавје на Ефесјаните, едно од писмата што ги напишал Апостол Павле, ги советува сите верници да го користат Божјиот оклоп за да се борат со злобниот и да извојуваат победа.

Духовниот свет е во постојана војна и затоа мора да бидеме подготвени во секое време.

Делови од Божјиот начин

Божји оклоп

Овој оклоп вклучува низа духовни инструменти кои, за да знаете како да ги користите, треба да знаете како се користат и затоа ние сега ви кажуваме сè што треба да знаете за да се заштитите со духовниот оклоп. 

1: Ремен на вистината

Ременот на вистината е наведен во Ефесјаните 6:14. Физички и во античко време, војниците носеле појас за да ја одржуваат цврстата туника додека му пружале поддршка на телото.

Во духовна смисла, појасот станува тоа знаење и безбедност што нè тера да застанеме цврсто, убедени дека сме синови на Бога, иако злото сака да не убеди поинаку. 

За правилно користење на појасот на вистината, нашето срце мора да биде исполнето со зборот на Господ, ние мора да се зајакнеме со молитва. Мора да живееме цел и цврст живот на Христовиот начин. 

2: оклопот на правдата.

Исто како и во античко време, имаше оклоп, со кој беа опфатени внатрешните органи, како што сега го знаеме како блиндиран елек.

Војниците што одат во духовниот свет треба да го задржат нашето срце од сите напади на непријателот.

Оклопот на правдата станува онаа покривка што ни ја дава правдата што ја постигнуваме преку Исус, а жртвата што ја направи за нас е крстот на голгота. 

За да го искористиме правилно, мора да се потсетиме на идентитетот што го имаме во Христа, да признаеме дека благодарение на неговата жртва е тоа што сме оправдани пред небесниот татко.

Не можеме да веруваме во она што ни го кажува непријателот или нивните обвинувања или да се сеќаваме на минатиот живот или нашите гревови.

Овие се стратегии на злото, да не повредат и само градите на правдата нè штитат од овие напади. 

3: Подготовка на евангелието

Секој воин треба да ги заштити нозете од напади затоа што тие се исто така важна цел за непријателот.

Ако војник не е цврст во својата прошетка, тогаш е лесно да се елиминира. Војниците треба да преземат цврсти и безбедни чекори, без двоумење или страв. 

Чевлите на евангелието мора да се носат безбедно, верувајте во тоа што ви го дал Господ, останете силни на патот.

Наполнете се со мир, радост и loveубов и оставете го ова да се рашири кај оние околу вас. Повикот е да се проповеда Евангелието на секое суштество.

Со безбедни чекори секогаш гледајќи да не зачекори на некој рудник или остар предмет што може непријателот да го остави на патот. Секогаш движејќи се напред и никогаш не возвраќајќи се, растејќи во Божјото царство. 

4: Штитот на верата во оклопот на Бога

Овде апостол Павле ни остава упатства за употреба на штитот на верата. Знаеме дека штитот е оружје за заштита што може да ни помогне во битката, така што никој од нападите не стигнува до нас.

Во духовниот свет, исто така, ни треба штит затоа што непријателот фрла пикадо што, ако стигне до нас, може да нè повреди многу. 

Штитот на верата се користи правилно кога нашата вера е зајакната. За ова мора да го прочитаме словото Божјо, да го запаметиме и што е најважно, да го искористиме во пракса.

Да се ​​потсетиме дека верата е како мускул што ако не се остварува, тогаш атрофии, нека вежбаме и да станеме силни за да може да нè заштити од сите напади што злото ги фрла против нас. 

5: Слем на спасението во оклопот на Бога

Шлемот е шлем што ја штити главата на војникот. Едно од најважните парчиња од сите оклопи.

Нашиот ум е вистинско бојно поле и е лесна цел за непријателот затоа што напаѓа директно во нашите мисли, правејќи нè негативни или нè тера да веруваме во работи што не се точни според словото Господово. 

Ние ја користиме шлемот или шлемот на спасението кога во секое време се сеќаваме на тоа дека сме спасени преку вера и тоа е вистина која не може да се промени.

Ние мора да се бориме и да се бориме против злите мисли со словото Божјо затоа што тој нè сака и ни прости од сите наши гревови. 

6: Мечот на Духот во оклопот на Бога

Тука има голема разлика затоа што другото оружје е да не заштити, но ова е посебно затоа што е создадено за да можеме да ги нападнеме силите на злото. Со мечот можеме да го повредиме и да го убиеме непријателот секој пат кога сакаме да влеземе во нашиот пат.

Со тоа можеме да се одбраниме и да го осветлиме начинот на кој патуваме, сигурни дека е моќен и дека, ако знаеме да го искористиме, ќе ја добиеме победата. 

За правилно користење на мечот на Духот мора да бидеме исполнети со словото Божјо затоа што мечот се активира кога го зборуваме неговиот збор. Важно е да можеме да го користиме ефикасно во секоја ситуација и кога ќе го направиме тоа ефикасно во нашите животи.

Запомнете дека Библијата е како прирачник за животот и за овие зборови да имаме моќ мора да ги правиме работите што се наведени таму. 

Сите духовни оклопи работат преку вера и се зајакнуваат на средина на молитвата.

Колку повеќе го читаме неговиот збор, толку повеќе верба ќе имаме и ќе можеме поефикасно да го користиме оклопот. Молитвата е клучот за сè, заедништвото со Светиот Дух ќе нè наведе да живееме според волјата на небесниот татко. 

 

Можеби ќе ве интересира и оваа поврзана содржина: